خلاصه بازار امروز
امروز شاهد معاملاتی متعادل و رو به مثبت در کلیت بازار بودیم. وضعیت معاملات در گروه های انبوه سازی و کاشی سرامیک بهتر از سایرین بوده و تعداد نمادهای مثبت بیشتری را شاهد شدند ولی در دقایق پایانی شاهد رنج مثبت در گروه خودرو نیز بودیم. در جریان معاملات امروز 210 میلیارد تومان نقدینگی اشخاص حقیقی از سهام خارج و 188 میلیارد از آن به سمت صندوق های با درآمد ثابت روانه شد. ارزش معاملات خرد در سطح بسیار پایینی رقم خورد و به محدود 1 هزار 980 میلیارد تومان رسید و در نهایت شاخص کل با رشد 2 هزار واحدی به ارتفاع 1 میلیون و 430 هزار واحد رسید.
تقسیم سود 60 درصدی فولاد مبارکه
فولاد مبارکه جزوه معدود شرکت هایی بود که با تاخیر زیادی صورت مالی خود را انتشار داد. در گزارش حسابرسی نشده این شرکت باتوجه به اینکه عمده زیرمحموعه هایش سود نقدی خود را تقسیم نکرده بودند، سود هر سهم 257 تومانی را گزارش داد ولی پس از مشخص شدن سود زیر مجموعه ها در نهایت به سود هر سهم 287 تومانی رسید. موضوعی که در این شرکت جالب توجه بود بحث تقسیم سود فولاد مبارکه می باشد که در گزارش هیئت مدیره هدف تقسیم 20 درصدی و در سال گذشته 35 درصد سود بین سهامداران تقسیم شده بود ولی برخلاف انتظارات این شرکت در جلسه مجمع امروز 170 تومانی را تقسیم کرد است.
اعتماد از دست رفته سهامداران
حال و روز این روزهای بازار بسیار شبیه سقوط سال 1400 می باشد. باتوجه به دولتی بودن بازار سهام ایران، تصمیمات و دستکاری هایی که روی صنایع و شرکت ها اتفاق می افتد باعث از بین رفتن اعتماد به بازار سهام شده و نتیجه این رویکرد را بارها در بازار مشاهده کرده ایم. وقتی به آمار خروج نقدینگی طی سال های اخیر نگاه می کنیم به عمق فاجعه پی برده می شود. در سال 99 از روش های مختلف تبلیغاتی جهت معرفی افراد با بازار بورس استفاده شد و باعث ورود نقدینگی حدود 110 هزار میلیارد تومانی تا انتهای شهریور 1400 شد ولی با عدم کنترل و سیاست های اشتباه ، شد آنچه نباید می شد و تا به امروز حدود 145 هزار میلیارد تومان نقدینگی از بازار خارج شده و این تعریف واقعی از سیاست گذاری اشتباه است. با دستکاری هایی که صورت گرفت، نه تنها فردی وارد بازار نشد بلکه شماری از سهامداران قبلی نیز از بازار خارج شده و این خروج نقدینگی را هر روزه مشاهده می کنیم. یک روز شاهد شایعات مدیران خودرو ساز درمورد نزدیک بودن زمان اعلام ارزشگذاری بلوک ها ، یک روز شدت گرفتن اخبار مثبت برجام، یک روز خبر افزایشی نرخ بهره، شایعات تغییر نرخ محصولات پالایشی و حذف سقف خوراک پتروشیمی ها و بسیاری از عوامل دیگر که ابزاری شده در دست سیاست گذار جهت کنترل بازار، که ریسک های بازار را افزایش داده و بسیاری از سهامداران را از بازار فراری داده است.
بازار در این روز ها وارد رکود سنگینی شده و گزارشات جذاب، رشد دلار نیما و حتی کاهش نرخ بهره بین بانکی در هفته اخیر نیز نتوانست حریف عرضه ها شود. شرکت های با بنیاد مناسب زیادی را در بازار می توان یافت ولی تا زمانی که ارزش معاملات شاهد رشد مناسبی نباشد نمی توان به وضعیت بازار امیدوار بود.
صورت مالی صندوق تثبیت
صندوق تثبیت بازار سرمایه از جمله مهم ترین ارکان در روزهای رکود و فشار عرضهها در بازار سرمایه بشمار میرود. یکی از وظایف این صندوق کنترل و کاهش تاثیر سیاستهای اعمال شده توسط سایر دستگاهها است که در برخی موارد میتواند تاثیر جدی منفی بر بازار سرمایه بر جای بگذارد. مطابق اساسنامه صندوق تثبیت بازارسرمایه، شرایط بحران به شرایطی اطلاق میشود که در دوره زمانی مشخص، نوسانات شدیدی در نماگرهای بازار سهام ایجاد شود. در این هنگام ترس سرمایهگذاران از وجود بحران، موجب فروش داراییها با ارزش پایینتر از ارزش ذاتی میشود.
همانطور که می دانیم در جریان سقوط بازار از سال 1400 بسیاری از شرکت ها ریزش بالای 70 درصدی را تجربه کردند و غالب نماد ها به زیر ارزش ذاتی خود رسیدند. توقف ریزش و شروع روند صعودی نیز تقریبا از اواخر 1400 شروع شد و به طور کلی برآیند معاملات 1400 در غالب نماد ها رو به منفی بود. شنبه این هفته برای اولین بار صندوق تثبیت صورت مالی خود را افشا کرد و موضوعی که باعث تعجب شد، سود 265 میلیارد تومانی این صندوق از محل اوراق بهادار بود. پس می توان گفت این صندوق نه تنها به وظیفه تنظیم گری هیجانات بازار عمل نکرده، بلکه خود عاملی بر ایجاد این نوسانات بوده است.
سایپا به جمع عرضه کنندگان خودرو در بورس کالا پیوست
پس از انتشار اطلاعیه عرضه دو محصول گروه بهمن برای عرضه در روز ۲۶ مرداد در بورس کالای ایران، گروه خودروسازی سایپا نیز برای عرضه خودروی شاهین خود در بورس کالا اعلام آمادگی کرد. پس از تصویب طرح عرضه خودرو در بورس کالا در شورای عالی بورس و اعلام آمادگی شرکت گروه بهمن برای عرضه ۶۰۰ دستگاه خودرو فیدلیتی و دیگنیتی در تاریخ ۲۶ مرداد ماه، در تازه ترین خبر گروه خودروسازی سایپا نیز برای عرضه در همان هفته (هفته چهارم مردادماه) اعلام آمادگی کرده است.
شاهین، خودرویی است که در ۲۴ اسفند گذشته در یکصد و چهلمین جلسه هیات پذیرش کالا و اوراق بهادار مبتنی بر کالا در بازار اصلی بورس کالای ایران پذیرش شد و دو هفته آینده نخستین عرضه این خودرو در بورس کالا انجام می شود.
وضعیت صندوق های سرمایه گذاری
صندوق های سرمایه گذاری یکی از روش های غیر مستقیم سرمایه گذاری در بازار سرمایه میباشند که افراد می تواند با انتخاب بهترین صندوق سرمایه گذاری در بلندمدت از بازدهی قابل قبولی برخوردار باشند. یکی از مهمترین عاملی که میتواند برای انتخاب بهترین صندوق منجر شود، اختلاف NAV روز و ابطال صندوق می باشد و هر چقدر این دو عدد بهم نزدیک باشد نشان دهنده بازارگردانی مناسب صندوق می باشد.
مقاله پیشنهادی: بررسی جامع صنعت بانک در ایران