زمان مطالعه 9دقیقه

پتانسیل رشد نمادی مهم از گروه فولادی

نویسنده: محمد صالحی
سرخی تابلوی معاملات در اولین روز هفته
در شرایطی که تغییرات نرخ ارز ارزش سرمایه نقد افراد را تهدید می‌کند، سرمایه‌گذاری در سهام دلاری می‌تواند راه نجاتی برای حفظ ارزش سرمایه تلقی شده و در این بین شرکت‌هایی که نسبت به تغییرات نرخ دلار، اهرم بالاتری دارند گزینه جذاب‌تری برای سرمایه‌گذاری برشمرده می‌شوند. اهرم در این شرکت‌ها نشان‌دهنده درصد تغییر سودآوری شرکت به ازای هر درصد تغییر در نرخ دلار است. در این تحلیل به معرفی و بررسی نمادی مهم و پرپتانسیل از گروه فلزی و بررسی سودآوری و میزان اهرمی بودن آن نسبت به متغییرهای مهم موثر در سودآوری شرکت  و  پیش‌بینی سودآوری آن خواهیم پرداخت.

تحلیل بنیادی ارفع

خلاصه تحلیل بنیادی ارفع

شرکت آهن و فولاد ارفع یکی از تولیدکنندگان فولادی واقع در منطقه چادرملو یزد است. این شرکت از زیرمجموعه‌های شرکت چادرملو بوده و واحد نهایی فولاد مبارکه است. زنجیره تولید شرکت ارفع با خرید گندله آغاز گردیده و با تبدیل به اسفنجی و درنهایت تولید شمش بلوم خاتمه می‌یابد. در سنوات قبل به دلیل عدم پاسخ‌گویی واحد آهن اسفنجی، این شرکت برای تولید شمش در ظرفیت اسمی، نیاز به خریداری بخشی از آهن اسفنجی مصرفی از سایر شرکت‌ها را داشت ولی به واسطه راه‌اندازی واحد آهن‌اسفنجی در سال جاری، نیاز به خرید این محصول به طور کامل رفع گردیده که به طبع سبب کاهش بهای تمام شده شرکت و افزایش حاشیه سود آن خواهد شد. 

مقاله پیشنهادی:صنعت فولاد زیر ذره بین

نکته متمایز کننده صنعت فلزات اساسی نسبت به بسیاری از صنایع دیگر بحث فروش دلاری آنهاست، به طوری که در شرکت‌های فولادی رابطه مستقیمی بین تغییرات نرخ ارز و نرخ‌های جهانی وجود داشته و به نوعی نرخ فروش محصولات این شرکت‌ها از ضریب نرخ‌های منطقه CIS و نرخ دلار مبادله‌ای حاصل می‌شود. پس هر افزایش و یا کاهشی در نرخ دلار و یا نرخ‌ جهانی محصولات، سودآوری این شرکت‌ها را موثر خواهد کرد. برای درک این موضوع در نمودار زیر به بررسی میزان تاثیر متغییرهایی نظیر نرخ دلار، شمش و ... بر سودآوری شرکت پرداخته شده است.
 اهرم در شرکت فولاد ارفع
در نمودار فوق تاثیر هر یک درصد رشد متغییرها بر سودآوری سال 1402 شرکت آهن و فولاد ارفع نشان داده شده است. به عنوان مثال در صورتی که نرخ شمش یا نرخ دلار یک درصد افزایش یابد، به ترتیب سودآوری شرکت با 2.15% یا 1.88% افزایش مواجه خواهد بود.

وضعیت تولید و فروش ارفع

شرکت آهن و فولاد ارفع با دارا بودن زنجیره تولید از گندله (خریداری می‌شود) تا شمش بلوم یکی از تولیدکنندگان فولادی در کشور بوده و حدود 75% از فروش این شرکت در سال جاری به صورت داخلی بوده است. در شش ماهه سال جاری حدود 60 درصد گندله خریداری شده این شرکت از چادرملو و حدود 15 درصد نیز از سنگ‌آهن مرکزی (بافق) بوده است. ظرفیت تولید آهن اسفنجی شرکت با راه اندازی خط جدید به 1200 هزار تن در سال افزایش یافته و ظرفیت خط تولید شمش نیز 800 هزار تن بوده که البته طبق گفته‌های شرکت با راه‌اندازی طرح توسعه 200 هزار واحدی در اواسط سال آینده، ظرفیت شرکت به یک میلیون تن افزایش خواهد یافت. 
 ظرفیت تولید شمش فولاد ارفع
وضعیت تولید و فروش شرکت در اکثر ماه‌های سال به صورت ثابت و با نوسان کمی همراه بوده، ولی بعضا متغییرهای کلان، تولید و فروش این شرکت را نیز متاثر کرده و همانطور که در زمستان سال 1401 شاهد بودیم، میزان تولید آهن اسفنجی شرکت به دلیل قطعی گاز به مدت حدود یک ماه متوقف گردید.

با توجه به اینکه در سنوات گذشته ظرفیت آهن اسفنجی تولیدی شرکت پاسخ‌گوی تولید شمش نبوده، این شرکت اقدام به خرید آهن اسفنجی از سایر شرکت‌ها می‌کرد که به طبع حاشیه سود شرکت را کاهش می‌داد ولی با راه‌اندازی خط جدید انتظار می‌روند این شرکت از خرید آهن اسفنجی بی‌نیاز شده و حاشیه‌سودآوری آن نیز افزایش یابد.

ساختار فروش و بهای تمام شده ارفع

شرکت آهن و فولاد ارفع تا چندی پیش تنها فروشنده محصول شمش فولادی بوده و به واسطه عدم جواب‌گویی واحد آهن اسفنجی، مقداری از محصول آهن اسفنجی را خریداری می‌کرد. پس از راه‌اندازی طرح توسعه محصول آهن‌اسفنجی شرکت در سال جاری، مقدار مازاد آن به فروش می‌رسد. هرچند طبق پیش‌بینی شرکت از ابتدای سال 1402 افزایش ظرفیت تولید شمش شرکت نیز راه اندازی خواهد شد که به طبع مازاد آهن اسفنجی تولیدی شرکت در واحد جدید تولید شمش به مصرف خواهد رسید.
 ساختار عملیاتی فولاد ارفع

فروش شرکت عمدتا در بخش داخلی و در بستر بورس کالا رقم می‌خورد و همانطور که در نمودار فوق نیز شاهدیم، در 11 ماهه 1401 حدود 77 درصد از فروش شرکت در بازار داخلی انجام شده است. این نسبت برای سال‌های 1400، 1399 و 1398 به ترتیب برابر 65%، 81% و 73% بوده است. در این بین عمده فروش شرکت نیز از محصول شمش بلوم بوده و آهن‌اسفنجی فروش رفته به دلیل مازاد تولید در سال جاری بوده که انتظار می‌رود در سال پیش رو به صورت کامل در جریان تولید شمش به مصرف برسد.

در بخش بهای تمام شده عمده هزینه شرکت شامل خرید گندله و سایر مواد است که حدود 70 درصد از کل بهای تمام شده را شامل می‌شود. در بخش مواد مستقیم اصلی‌ترین هزینه مربوط به خرید گندله شرکت بوده که در صورت مالی 9 ماهه 1401 حدود 81% از کل مواد مستقیم خریداری شده را شامل می‌شد. ساختار بهای تمام شده شرکت در سال جاری با تغییر زیادی همراه شده که عمدتا به دلیل راه اندازی خط تولید جدید و عدم نیاز به خرید آهن اسفنجی بوده است.(لازم به ذکر است که آهن اسفنجی خریداری شده در سال 1400 حدود 35% از کل مواد مستقیم مصرفی را تشکیل می‌داد).

در بخش هزینه سربار نیز رقم بااهمیت مربوط به هزینه انرژی و هزینه دستمزد کارکنان می‌باشد که بیش از 70 درصد ساختار این قلم هزینه را تشکیل می‌دهند.

مقاله پیشنهادی: تحولات مهم شرکت‌های فولادی در بورس کالا

پیش بینی متغییرهای مهم برای سال 1402

برای پیش‌بینی وضعیت سودآوری شرکت ارفع در سال پیش رو در جدول زیر برخی از مهم‌ترین مفروضات را مشاهده می‌کنیم که در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت.
 مفروضات پیش‌بینی سوداوری ارفع
در مفروضات فوق فرض شده واحد جدید تولید شمش با نصف ظرفیت تولید نماید و کل تولید شمش شرکت 100 هزار واحد افزایشی باشد.
با توجه به افزایش عرضه گندله شرکت‌ها در بورس کالا و کاهش ضریب قیمتی گندله به شمش، انتظار می‌رود در سال آتی نیز ضریب 21% حفظ و حتی کاهشی باشد. با توجه به تعیین نرخ 7000 تومانی گاز خوراک پتروشیمی‌ها و افزایش 10 درصدی ضریب فولادی ها به نرخ خوراک، در این تحلیل نیز حالت بدبینانه لحاظ شده و نرخ گاز مصرفی برای این شرکت 40،250 فرض شده است (با لحاظ 15% عوراض گاز رسانی).

پیش بینی سودآوری ارفع 

در جدول زیر وضعیت سودآوری شرکت را در سال 1401 و 1402 مشاهده می‌کنیم.
 پیش‌بینی سوداوری ارفع
جهش سودآوری شرکت در سال 1402 عمدتا به دلیل کاهش بهای تمام شده ناشی از خرید آهن اسفنجی بوده و رشد فروش شرکت  نیز ناشی از تغییر نرخ تسعیر از دلار نیما به دلار مبادله‌ای بوده است.

سخن پایانی

شرکت ارفع به واسطه تکمیل واحد اسفنجی خود با کاهش قابل ملاحظه‌ بهای تمام شده همراه بوده و از طرف دیگر افزایش ظرفیت تولید و رشد شدید نرخ ارز محرک‌هایی کافی برای جهش سودآوری این شرکت در سال پیش رو خواهند بود. در این تحلیل با مفروضات بدبینانه یعنی سقف نرخ خوراک گاز 7000 و ضریب 50 درصدی ( درحالی که این مورد در لایحه بودجه پیشنهاد شده و احتمال عدم تایید آنها بیشتر است)، نرخ دلار 40 هزار تومانی (درحالی که نرخ فعلی دلار در تاریخ 1401/12/09 رقم 38.6 بوده و اختلاف قیمتی 30درصدی با نرخ دلار آزاد دارد و بعید نیست در سال پیش رو میانگین نرخ تسعیر شرکت‌ها تا 45 افزایش یابد) و ضریب قیمتی 21% نرخ گندله (درحالی که این نسبت به تازگی کاهشی بوده احتمال تثبیت آن در زیر 21 درصد دور از انتظار نیست) و شمش  Cis با 550 دلاری (درحالی که با راه‌اندازی بازار چین احتمال رشد قیمت‌های منطقه و تثبیت نرخ شمش در محدود 600 دلار محمل خواهد بود) اقدام به پیش‌بینی سودآوری شرکت شده است و با آخرین قیمت ثبت شده شرکت در لحظه تدوین گزارش (21،750) نسبتP/E سال 1402 شرکت با فرض تقسیم سود 80 درصدی در سال 1401 برابر 3.76 محاسبه خواهد شد که نشان‌دهنده ارزندگی این سهم و فرصت‌های رشدی برای آن است.

لازم به ذکر است این تحلیل صرفا نظر شخصی تحلیلگر گروه‌مالی کاریزما بوده و درصورت خرید و فروش طبق این مطالب، مسئولیت این اقدام برعهده شخص سرمایه‌گذار خواهد بود.

مقاله پیشنهادی: تحلیل بنیادی فولاد مبارکه اصفهان

تحلیل حساسیت سود هر سهم شرکت در سال 1402

تحلیل حساسیت سود ارفع

امتیاز شما در رابطه با این پست ؟

سرمایه گذاری کارگزاری سهام

دیدگاه کاربران

کاربر مهمان می توانید دیدگاه خود را وارد نمایید

ورود به حساب کاربری

پست های مرتبط

نیاز به راهنمایی دارید؟

ارتباط با کارشناسان کاریزما به صورت شبانه روزی

درخواست مشاوره
;