با توجه به اینکه شرکتهای عضو بورس، فرابورس و صندوقهای سرمایهگذاری ، موظف به ارائه گزارشهای دورهای و انتشار اطلاعات و اخبار شرکت در سایت کدال هستند و به طبع برای شناخت و خرید سهام یک شرکت نیاز ضروری به این اطلاعات وجود دارد. در این گزارش سعی شده تا مهمترین اخبار و گزارش های منتشره شرکت ها در سایت کدال را مورد بررسی قرار داده و تاثیر این رخداد در سودآوری و آینده شرکت را بررسی نماییم.
افشاهای مهم
افزایش نرخ برق
در هفته گذشته به تاریخ 21 شهریور ماه، وزارت نیرو طبق ابلاغیه ای از افزایش نرخ فروش انرژی خبر داد. فردای آن روز شرکت های نیروگاهی فعال در بورس مانند بکهنوج، بمپنا، بزاگرس، دماوند و ... طبق اطلاعیه ای از افزایش نرخ فروش خود شفاف سازی کردند. در این شفاف سازی قید شده است که نرخ سقف بازار برق از 642 ريال بازاي هر کيلوواتساعت به 803 ريال افزايش داشته است که معادل رشد 25 درصدي سقف نرخ فروش انرژي به شرکت مديريت شبکه نسبت به قبل است. همچنین نرخ پايه آمادگي کماکان 185 ريال بازاي هر کيلوواتساعت ثابت مانده است. لازم به ذکر است مقررات جديد از تاريخ 21/06/1401 نافذ خواهد شد.
تغییر سقف نرخ فروش انرژی در بازار رقابتی برق منجر به افزایش مبلغ فروش انرژی در بازار برق می شود اما با توجه به اینکه مبلغ فروش انرژی در بازار رقابتی برق متاثر از عواملی مانند عرضه، تقاضا، نرخهای رقابتی ارایه شده توسط تمامی شرکت کنندگان در بازار برق و شرایط خاص عرضه و فروش برق در بازار است و نیز از آنجا که نرخهای فروش انرژی در هر ساعت متغیر است، واضح است افزایش مبلغ فروش انرژی در بازار رقابتی برق کمتر از میزان افزایش نرخ برق یا حداکثر به همان اندازه می باشد.
قراردادهای مهم خاور
طی سال جاری شرکت های تولید کننده ماشین سنگین و به ویژه کامیون بسیار مورد توجه واقع شده اند و رشد تولید و فروش قابل توجهی را سپری می کنند. در این بین شرکت ایران خودرو دیزل به واسطه فروش محصولات کامیونی و معرفی محصولات جدید با استقبال بالای سهامداران مواجه شده است. این شرکت طی ماه های اخیر به واسطه افشاهای جذاب خود که از قرارداد های مهم آن نشآت می گرفت بسیار مورد توجه واقع شده و در کانون توجه سهامداران این صنعت قرار گرفته است. نماد خاور طی هفته اخیر از دو افشای مهم دیگر خبر داد. یکی از این موارد به قرارداد فروش 2500 دستگاه اتوبوس درون شهری دیزلی آتروس به وزارت کشور به مبلغ 9480 میلیارد تومان اشاره داشت، و در افشای بعدی از قرارداد فروش 5000 دستگاه ون درون شهری بنزینی به وزارت کشور خبر داد که مبلغ این قرارداد 5100 میلیارد تومان می باشد. برای درک اهمیت این قراردادها بد نیست به کل فروش این شرکت در سال گذشته اشاره ای داشته و در این خصوص مقایسه ای صورت گیرد.
شرکت خاور در سال 1400 به طور کلی 11 هزار میلیارد تومان فروش داشته است. همچنین در 5 ماهه نخست 1401 کل فروش این شرکت به 6.6 هزار میلیارد رسیده است که با درنظر گرفتن این دو قرارداد کل فروش شرکت در سال 1401 به 21.1 هزار میلیارد می رسد که رشد بسیار بالایی را نسبت به سال گذشته خواهد داشت. البته این مبلغ فروش بدون درنظر گرفتن سایرقراردادهای شرکت به دست آمد و به احتمال زیاد درآمد عملیاتی خاور بیشتر از رقم گفته شده خواهد بود.
مقایسه قراردادهای دو باشگاه استقلال و پرسپولیس
پس از افشای مبالغ قرارداد توسط باشگاه استقلال، پرسپولیس نیز در 16 ام شهریور این مبالغ را در سامانه کدال بارگزاری نمود. در این نامه مبالغ قرارداد های به صورت کلی ارائه شده که طبق استانداراد های سازمان به این شکل تدوین شده است. برای مقایسه قراردادهای این دو شرکت به تصویر زیر نگاهی بیاندازید تا در ادامه به تفسیر آن بپردازیم.
در جدول بالا مبلغ قرارداد به ازای هر نفر محاسبه شده است تا قابلیت مقایسه پذیری داشته باشد. همانطور که مشاهده می کنیم مبلغ قرارداد برای بازیکان داخلی استقلال بالاتر و برای بازیکان خارجی کمتر از پرسپولیس می باشد که نشان از این دارد که باشگاه پرسپولیس برای بازیکنان خارجی مبالغ بالاتری را هزینه نموده است.
نکته مهم دیگر بحث قرارداد تیم کادر فنی پرسپولیس می باشد که به طور میانگین نسبت به هر نفر حدود 2.3 میلیارد تومان می باشد که بیش از سه برابر قرارداد تیم استقلال می باشد.
آزادسازی صادرات زغالسنگ
صحبت های سعید صمدی دبیر انجمن سنگ آهن ایران، طی روز گذشته به تاریخ 26 شهریور حاکی از آزادسازی صادرات زغالسنگ بود. این خبر باعث شد که در روز یکشنبه 27 شهریور شرکت های فعال در این زمینه طبق افشایی از این خبر پرده برداشته و موضوع را شفاف سازی کردند.
آزادسازی صادرات زغالسنگ فارغ از تاثیر آن بر سودآوری سال جاری یا سالهای آتی این شرکت ها، وابستگی آنها در فروش به ذوب آهن و فولاد زرند را بسیار کاهش می دهد. در واقع قبل از این مجوز این شرکت ها مجبور بودن در نهایت خودشان را با این دو شرکت هماهنگ کنند اما این تغییر در ساختار بازار در مواقعی که قیمت های جهانی کشش صادرات دارد می تواند بازار جدید برای شرکت ها ایجاد کند و قدرت چانه زنی آنها را بالا ببرد.
افزایش نرخ محصولات خاهن
شرکت آهنگری تراکتورسازی ایران مجوز افزایش نرخ 26 درصدی انواع قطعات فورج خود را دریافت کرد. این تغییر نرخ باعث میشود نرخ فروش محصول مذکور از ۳میلیون و ۹۵۰تومان به مبلغ ۴میلیون و ۹۷۷تومان افزایش پیدا کند. نسبت فروش محصول یا ارائه خدمات شرکت به کل درآمد در سال گذشته حدود ۳/ ۶ درصد بوده است. این شرکت علاوه بر افزایش نرخ محصول خود، قرارداد مهمی را نیز منعقد کرده است. این قرارداد شامل ساخت و فروش قالب دو نوع میللنگ به مبلغ ۸۸ میلیارد تومان بوده است که در تاریخ ۲۴ شهریور منعقد شد و تاریخ موثر اجرای آن ۳۰ آذر سال ۱۴۰۱ است.
البته لازم به ذکر است باتوجه به افزایش هزینه های دستمزد وسربار در سال جاری ،این افزایش نرخ آثار قابل توجهی در سود وزیان شرکت نخواهد داشت.