با توجه به اینکه شرکتهای عضو بورس، فرابورس و صندوقهای سرمایهگذاری ، موظف به ارائه گزارشهای دورهای و انتشار اطلاعات و اخبار شرکت در سایت کدال هستند و به طبع برای شناخت و خرید سهام یک شرکت نیاز ضروری به این اطلاعات وجود دارد. در این گزارش سعی شده تا مهمترین اخبار و گزارش های منتشره شرکت ها در سایت کدال را مورد بررسی قرار داده و تاثیر این رخداد در سودآوری و آینده شرکت را بررسی نماییم.
افشاهای مهم
کاهش نرخ فروش روغنی ها
پیرو کاهش نسبی قیمت های جهانی روغن خام، سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان در تاریخ 10/05/1401 به شکل غیررسمی نسبت به اعلام قیمت اقلام به انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران اقدام نمود، در این فهرست اکثر محصولات تولیدی جهت مصرف خانوار به میزان 10% و اکثر محصولات تولیدی صنف و صنعت و فله به میزان 15% کاهش قیمت را شاهد بودند. طبق اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت در جلسه با اعضاء هیأت مدیره انجمن صنفی صنایع روغن نباتی ایران ، قیمت های مذکور نهایی بوده و در شرایط موجود کاهش نرخ دیگری متصور نمی باشد. طی دو روز گذشته سه شرکت فعال در صنعت روغنی، غبشهر، غکورش و غمارک این کاهش نرخ را به صورت رسمی در سامانه کدال افشا کرده اند.
برای بررسی این خبر نگاهی به ترکیب بهای تمام شده شرکت غبشهر داشته باشیم. همانطور که در جدول زیر پیداست، در شش ماهه منتهی به اسفند 1400، حدود 85 درصد از فروش را بهای تمام شده تشکیل میداد که عمده این سرفصل مربوط به روغن خام خریداری شده می باشد.
همچنین نسبت روغن خریداری شده به کل فروش 36 درصد بوده است. با توجه به کاهش بیش از 30 درصدی نرخ روغن خام در بازارهای جهانی، و همچنین کاهش 10 الی 15 درصدی نرخ فروش می توان نتیجه گرفت که وزارت صمت حاشیه سود روغنی ها را ثابت نگه داشته و در فصول آتی به احتمال زیاد این صنعت با کاهش حاشیه سود مواجه نخواهند بود. پس موضوع مهم بحث فروش این شرکت هاست که اگر بتوانند ارقام بالایی را ثبت کنند با توجه به ثبات حاشیه ها می توانند برای سهامداران از جذابیت برخوردار باشند.
عرضه دیگنیتی و فیدیلیتی شرکت بهمن موتور دربورس کالا
براساس اطلاعیه بورس کالا در تاریخ 26 مرداد تعداد 600 دستگاه خودروی دیگنیتی و فیدلیتی 5 و 7 نفره عرضه میشود. در پی انتشار عرضه دو محصول گروه بهمن ، گروه خودروسازی سایپا نیز برای عرضه خودروی شاهین خود در بورس کالا اعلام آمادگی کرد. شاهین، خودرویی است که در ۲۴ اسفند گذشته در بازار اصلی بورس کالای ایران پذیرش شد و احتمالا در هفته های آتی شاهد عرضه این خودرو نیز در بورس کالا باشیم.
عرضه خودرو در بورس کالا سبب کاهش اختلاف نرخ کارخانه و بازار آزاد می شود و درصورتی که به درستی مدیریت شود دست واسطه ها را کوتاه خواهد کرد. به طبع این موضوع هم شرکت های تولید کننده خودرویی را متاثر خواهد کرد و هم به واسطه کارمزدی که ایجاد می شود تاثیر مثبتی روی نماد کالا خواهد داشت.
تقسیم سود 60 درصدی فولاد مبارکه
فولاد مبارکه جزوه معدود شرکت هایی بود که با تاخیر زیادی صورت مالی خود را انتشار داد. در گزارش حسابرسی نشده این شرکت باتوجه به اینکه عمده زیرمحموعه هایش سود نقدی خود را تقسیم نکرده بودند، سود هر سهم 257 تومانی را گزارش داد ولی پس از مشخص شدن سود زیر مجموعه ها در نهایت به سود هر سهم 287 تومانی رسید. موضوعی که در این شرکت جالب توجه بود بحث تقسیم سود فولاد مبارکه می باشد که در گزارش هیئت مدیره هدف تقسیم 20 درصدی و در سال گذشته 31 درصد سود بین سهامداران تقسیم شده بود ولی برخلاف انتظارات این شرکت در جلسه مجمع سود 170 تومانی را تقسیم کرده است که نسبت تقسیم سود آن به 59 درصد رسیده است.
در جدول زیر صورت مالی حسابرسی شده این شرکت را مشاهده می کنیم.
لازم به ذکر است که پس از تقسیم سود فولاد مبارکه و کاهش قیمت آن، نسبت P/E ttm این شرکت به 3.65 رسیده که جزو پایین ترین P/E های بازار محسوب می شود.
گزارشات عملکری شرکت ها
صورت مالی صندوق تثبیت
در نمودار زیر ترکیب درآمدی صندوق تثبیت بازار در سال 1400 نشان داده شده است.
صندوق تثبیت بازار سرمایه از جمله مهم ترین ارکان در روزهای رکود و فشار عرضهها در بازار سرمایه بشمار میرود. یکی از وظایف این صندوق کنترل و کاهش تاثیر سیاستهای اعمال شده توسط سایر دستگاهها است که در برخی موارد میتواند تاثیر جدی منفی بر بازار سرمایه بر جای بگذارد. مطابق اساسنامه صندوق تثبیت بازارسرمایه، شرایط بحران به شرایطی اطلاق میشود که در دوره زمانی مشخص، نوسانات شدیدی در نماگرهای بازار سهام ایجاد شود. در این هنگام ترس سرمایهگذاران از وجود بحران، موجب فروش داراییها با ارزش پایینتر از ارزش ذاتی میشود.
همانطور که می دانیم در جریان سقوط بازار از سال 1400 بسیاری از شرکت ها ریزش بالای 70 درصدی را تجربه کردند و غالب نماد ها به زیر ارزش ذاتی خود رسیدند. توقف ریزش و شروع روند صعودی نیز تقریبا از اواخر 1400 شروع شد و به طور کلی برآیند معاملات 1400 در غالب نماد ها رو به منفی بود. شنبه این هفته برای اولین بار صندوق تثبیت صورت مالی خود را افشا کرد و موضوعی که باعث تعجب شد، سود 265 میلیارد تومانی این صندوق از محل اوراق بهادار بود. پس می توان گفت این صندوق نه تنها به وظیفه تنظیم گری هیجانات بازار عمل نکرده، بلکه خود عاملی بر ایجاد این نوسانات بوده است.
شروع فاز 2 کگاز
فعالیت اصلی شرکت کگاز تولید انواع بطری، بلور و سایر مصنوعات شیشهای میباشد. ظرفیت تولید شرکت 40،000 تن انواع بطری لایت بوده که از ابتدای امسال طرح فاز 2 تولید و کوره 61,000 تنی را راه اندازي کرده است. این شرکت همچنین از اواخر سال 1400 اقدام به تولید آزمایشی نموده و وقتی به عملکرد آن در سال 1401 نگاه می کنیم جهش تولید و فروش و رشد مواد مصرفی کاملا مشهود است.
کگاز همچنین یک طرح توسعه دیگر با ظرفیت 61 هزار تنی در پیش دارد که طبق پیش بینی در اواخر سال بعد راه اندازی خواهد شد. پس این شرکت جزو شرکت های رشدی تلقی شده و احتمالا عملکرد مناسبی طی ماه های آتی در پیش داشته باشد.
برای مشاهده کامل این مطلب به مقاله(نگاهی به عملکرد کگاز) مراجه فرمایید.