باتوجه به افشای عملکرد تابستان شرکت ریخته گری تراکتورسازی ایران و رشد بالای سودآوری این شرکت، قصد داریم در این مقاله با این شرکت آشنا شده و به علل رشد سودآوری آن بپردازیم.
معرفی شرکت ختراک
این شرکت در ابتدا بخشی از مجتمع تراکتورسازی را جهت تامین قطعات ریخته چدنی تراکتور تشکیل می داد ولی در سال 1366 به صورت کامل از شرکت تراکتورسازی منفک گردید و در سال 1376 به شرکت سهامی عامل تبدیل و سهام آن در بورس پذیرفته شد. فعالیت اصلی آن نیز تولید و فروش انواع قطعات ریخته گری و ... می باشد
جایگاه شرکت در صنعت
این شرکت به عنوان بزرگترین تولیدکننده قطعات ریخته چدنی و طراح و سازنده تجهیزات ریختهگری در کشور بوده و عمده قطعات اصلی تراکتور و خودرو را تولید میکند و مشتریان عمده آن شامل گروه تراکتورسازی ایران، صادرات به کشورهای اروپایی، ساپکو و سایر مشتریان داخلی است.
سهم از بازار این شرکت در سال 1400 برابر با 76 درصد بوده که در شش ماهه نخست سال جاری به 85 درصد افزایش پیدا کرده است.
اطلاعات سهامداران
سهامداران حقوقی دارای مالکیت بیش از 1 %سهام شرکت در تاریخ تاریخ تهیه این گزارش (1401/08/03) شامل شرکت تراکتورسازی ایران با 78.96 درصد و شرکت مبین صنعت هرمس با 2.08 درصد مالکیت سهام میباشند.
بررسی صورت سود و زیان فصلی
در جدول زیر صورت سود وزیان فصلی شرکت ها مشاهده می کنیم
با مقایسه فصل تابستان شرکت با فصول قبل، رشد بالای سودآوری شرکت مشاهده می شود که تقریبا کل آن از عملیات شرکت نشآت گرفته و قابلیت تکرارپذیری دارد. نسبت P/E ttm شرکت قبل از افشای گزارش تابستان، 9.59 بوده که با افشای آن به رقم 5.9 کاهش پیدا کرده است. درصورت ادامه دار بودن این سودآوری در فصول بعدی، کاهش این نسبت به ارقام زیر 4 واحدی نیز دور از انتظار نیست.
افزایش حاشیه سود شرکت از محل رشد بیشتر نرخ فروش نسبت به نرخ بهای مواد مصرفی رخ می دهد. در این شرکت نیز هم نرخ فروش افزایش پیدا کرده و نرخ محصولات خریداری شده با کاهش همراه بوده که سبب رشد حاشیه های شرکت گردیده است.
عملکرد مقدار تولید و فروش
در نمودار زیر مقدار تولید و فروش شرکت را مشاهده می نمایید
از این نمودار می توان نکات مهمی را استخراج نمود. همانطور که مشخص است روند کلی تولید و فروش این شرکت صعودی می باشد و با توجه به اینکه ریختهگری یك صنعت مادر محسوب و قطعات خودرو و تراکتور را تولید می نماید، پس تولید و فروش آن رابطه زیادی با وضعیت مشتریان داشته و در صورت رونق صنایع گفته شده این شرکت نیز با بهبود عملیات مواجه خواهد شد.
علارقم رشد مقدار تولید در سنوات گذشته، روند صعودی نرخ فروش نیز سبب درآمدبالایی برای شرکت شده است و در 5 ماه گذشته هر بار سقف فروش جدید توسط این شرکت ثبت گردیده است. نکته مورد توجه در این بخش افزایش نرخ های شرکت می باشد که هر 5 الی 6 ماه یکبار اتفاق افتاده است.
پس با این اوصاف از جهات مورد بررسی وضعت شرکت مطلوب بوده و احتمال ادامه دار بودن این روند در فصول بعدی نیز وجود دارد که جذابیت این نماد را دوچندان می کند.
مقاله پیشنهادی: پیش بینی سودآوری پالایشگاهها