در پاییز امسال شاهد بروز موج تورمی در اکثر بازارهای مالی بودیم. اتفاقاتی که فضای اجتماعی کشور در این بازه سه ماهه به خود دید و به علاوه بحرانهایی که بیش از پیش اقتصاد کشور را تحت تاثیر قرار داد باعث به وجود آمدن چنین افزایش قیمتی در بازارهای مالی مختلف شد.اقتصاد درمانده ما در شرایطی که دل از برجام و گشایشهای اقتصادی بریده است و بیم تحریمهای جدید را متصور میشود، در شکنندهترین حالت ممکن خود قرار گرفته است.این شرایط منجر به وقوع موجهای تورمی و البته افزایش بازدهی در بازارهای مالی مختلف شده است برای اینکه بتوانیم پربازده ترین بازار را در سه ماهه پاییز پیدا کنیم و به واسطه روند رشدی که این بازارها در پیش گرفتهاند نسبت به سرمایهگذاری در ماههای آتی در بازارهای مدنظر سرمایهگذاری کنیم کافی است روند بازدهی بازارهای مختلف را در سه ماه اخیر مورد توجه قرار داده و به مقایسه بازدهی بازارهای مالی مختلف در سه ماهه پاییز بپردازیم.
بازدهی مشابه صندوقهای طلا و سکه
بازار سکه و طلا را باید پیشتازترین بازار در پاییز امسال قلمداد کرد.از تاریخ اول مهر ماه امسال تا 30 آذر 1401 بازدهی ربع سکه 81درصد بوده است که بیشترین بازدهی را در تمامی بازارهای مالی به خود اختصاص داده در میان بازارهای خودرو، مسکن، بازار سرمایه و صندوقهای سرمایهگذاری پس از ربع سکه، نیم سکه با بازدهی 51درصد و تمام سکه با 31 درصد بازدهی در فصل پاییز بیشترین بازدهی را برای سرمایهگذاران ایجاد کرده است. طلا 18 عیار نیز بازدهی 34درصدی را نصیب سرمایهگذاران خود کرده است با این وجود صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر طلا نیز از بازدهی جا نماده است تا جایی که صندوق سرمایهگذاری مبتنی بر طلای کهربا از گروه مالی کاریزما بیشترین رشد را در میان صندوقهای طلا نصیب سرمایهگذاران کرده و این صندوق سرمایهگذاری دقیقا هم پای رشد سکه طلا بازدهی را نصیب سرمایه گذاران خود کرده است. کهربا از ابتدای سال 1401 تا 30 آذر ماه 52 درصد بازدهی داشته است و سکه تمام طلا نیز در این مقطع بازدهی مشابه صندوق طلای کهربا یعنی 51 درصد بازدهی را نصیب سرمایه گذاران کرده است در سه ماهه پاییز نیز بازدهی کهربا 30 درصد و بازدهی سکه طلا31 درصد بوده است. گواهی سپرده سکه یک روزه در بورس نیز در بازه زمانی سه ماهه پاییز امسال با رشد 30درصدی رو به رو شده است.
خودرو بازار پرسود پاییز
بازار خودرو را باید دومین بازار پیشتاز در پاییز امسال دانست در حقیقت خرید خودرو در یک سال و نیم اخیر بیشترین بازدهی را نصیب سرمایهگذاران کرده است تا جایی که طبق آمار موجود سرمایهگذاری در 206 تیپ2، 144 درصد بازدهی را از تاریخ اول فروردین 1400 تا 30 آذرماه 1401 نصیب سرمایهگذاران خود کرده است. پس از آن پژو پارس نیز 123 درصد رشد از اول فروردین 1400 تا 30 آذرماه ایجاد کرده است؛ این دو خودرو در مقاطع 9 ماهه و 3 ماهه امسال نیز به ترتیب 57 درصد و 44 درصد بازدهی داشتهاند و پژو پارس نیز 52 درصد و 37 درصد رشد را تجربه کردهاند. دنا پلاس با رشد 122 درصد خود از اول 1400 تاکنون سومین خودروی پرسود بازار بوده است. این خودرو توانسته است از اول 1401 تا 30 آذرماه 46 درصد بازدهی را نصیب خریداران کند و در سه ماهه پاییز 1401 نیز یک رشد 35 درصدی را نشان داده است.
رشد 25 درصدی قیمت دلار
بازار پرسود بعدی در سه ماهه پاییز را باید بازار ارز دانست. در مقطع سه ماهه پاییز یورو با رشد 34درصدی و دلار و درهم با رشد 25 درصدی در ردههای بعدی بازدهی در میان ارزهای رایج خارجی قرار گرفتهاند. قیمت دلار در طول سه ماه گذشته روند صعودی را به خود گرفته است علل افزایش قیمت دلار را باید در چندین موضوع ریشهیابی کرد اولین و مهمترین مساله را باید ناامیدی از احیای برجام و در حقیقت ناکام ماندن مذاکرات وین دانست. در واقع شاهد این مساله بودیم که همزمان با سیگنالهای منفی ناکام ماندن برجام روند اوج گرفتن دلار آغاز شد البته نباید این مساله را تنها عامل گران شدن دلار دانست بلکه افزایش تورم انتظاری در جامعه و به علاوه سیاستهای بانک مرکزی نیز در صعودی شدن قیمت دلار بیتاثیر نبوده است.
رشد 11 درصدی مسکن
بازار سودده دیگر را باید مسکن دانست مسکن در سه ماهه پاییزی توانسته بازدهی 11 درصدی را به ثبت برساند در حقیقت متوسط قیمت هر متر مربع مسکن در تهران در تاریخ 01/07/1401 به رقم 43 میلیون و 216 هزار تومان رسید و در تاریخ 30/09/1401 این عدد به 48 میلیون و 70 هزار تومان افزایش یافته است.از ابتدای سال جاری تا پایان آذر ماه بازدهی بازار مسکن به 37 درصد نیز رسیده است. از اول سال 1400 تا پایان آذر ماه سال جاری میزان بازدهی مسکن به 59 درصد رسیده است. از ابتدای سال 1401 تا 30/09/1401 نیز بازدهی مسکن افزایش 37درصدی داشته است.
بهبود عملکرد صندوقهای سرمایهگذاری نسبت به شاخص
بازار برتر دیگر را باید بازار سرمایه دانست شاخص کل بورس همپای بازاری چون مسکن رشد داشته است در سه ماهه پاییز شاخص کل بورس 10 درصد رشد داشته است و شاخص هموزن نیز در این مقطع سه ماهه 13 درصد رشد داشته است با این وجود بررسی وضعیت صندوقهای سرمایهگذاری خالی از لطف نیست چرا که در میان صندوقهای سرمایهگذاری آن دسته از صندوقهایی که سهامی بوده و ملزم به سرمایهگذاری در سهام بوده نیز عملکردی به مراتب بهتری را نسبت به شاخص کل و هموزن از خود به نمایش گذاشته اند. صندوقهای سهامی موجود در بازار سرمایه در سه ماهه پاییز 1401، بازدهیهای بالاتر از 20 درصد را نیز به ثبت رساندهاند به طور مثال صندوق اهرم کاریزما در مقطع سه ماهه پاییز بازدهی 20 درصدی را نصیب سرمایهگذاران کرده است.در جدول زیر بازدهی برخی از صندوقهای سهامی بازار آورده شده است.