اصطلاحات بورسی از دامنه گسترده ای برخوردار است که گاهی برای سرمایهگذاران ممکن است تازگی داشته باشد هرچند به نظر ساده و پیش پا افتاده باشد. یکی از این اصطلاحات سرمایهگذار حرفه ای است که شاید کمتر به آن برخورده باشید اما احتمالا شنیده اید که برای برخی از عرضه های اولیه، تنها سرمایه گذاران حرفه ای قادر به خرید هستند که مثالی از آن را در عرضه اولیه تپسی مشاهده کردیم که در مقاله شمارش معکوس برای بازگشایی تپسی به آن اشاره کردیم. سرمایه گذار حرفه ای به چه اشخاصی گفته میشود؟ شرایط احراز سرمایه گذار حرفه ای برای خرید عرضه اولیه چیست؟ و برای اینکه سرمایه گذار حرفه ای محسوب شویم باید چه کاری انجام دهیم؟
سرمایه گذار حرفه ای به چه کسی گفته میشود؟
مطابق با مصوبه هيئت مديره شرکت فرابورس ایران، سرمایه گذار حرفه ای به اشخاص حقیقی یا حقوقی گفته میشود که حداقل یکی از شرایط ذکر شده زیر را داشته باشد.
اشخاص حقیقی
در خصوص اشخاص حقیقی احراز حداقل یکی از شرایط زیر ضروری است:
• شخصی که مانده حساب يا ارزش ریالی پرتفوی وی طی ۶ ماه اخير (در انتهای هر ماه) مساوی يا بيشتر از ۵۰ ميليارد ريال باشد و یا در ۶ ماه اخير، ماهانه به ميزان حداقل ۲۰ ميليارد ريال مجموع ارزش معاملات انجام شده در سمت خريد و فروش وی در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ايران باشد.
• دارای یکی از مدارک علمی شامل اصول بازار سرمايه، تحليلگری، مديريت سبد اوراق بهادار، ارزشیابی اوراق بهادار، تحلیلگر مالی خبره (CFA)، حسابرسان داخلی (CIA)، حسابداری رسمی مديريت (CMA) و مديريت ريسک مالی (FRM) باشد.
• سابقه عضويت در هيئت مديره نهادهای مالی را داشته باشد.
• در یک سال گذشته جمع ارزش اعمال قراردادهای معامله شده (غیر از اوراق اختیار فروش تبعی) وی در بازار مشتقه بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران حداقل معادل 10 میلیارد ریال باشد.
• سبدها با دارایی تحت مدیریت (AUM) بیش از 10 میلیارد ریال.
• کارکنان ارکان بازار سرمایه با حداقل يکسال سابقه بيمه (سازمان بورس و اوراق بهادار، بورسها و بازارهای خارج از بورس، شرکت مدیریت فناوری بورس تهران و شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسويه وجوه).
مقاله پیشنهادی: آموزش انواع بازار بورس
اشخاص حقوقی
اشخاص حقوقی با احراز یکی از شرایط زیر سرمایه گذار حرفه ای محسوب میشوند:
• اشخاصی که حداقل حقوق صاحبان سهام سه سال آخر آنها بيش از ۱۰۰ ميليارد ريال باشد.
• اشخاصی که گردش حساب بانکی آنها طی ۶ ماه اخير به ازای هر ماه بيش از ۱۰۰ ميليارد ريال باشد.
• اشخاصی که ميانگين ارزش پرتفوی سه سال آخر آنها (بر اساس ارزش پرتفوی انتهای هر ماه) بيش از ۱۰۰ ميليارد ريال باشد.
• بانک، بيمه و تمامی نهادهای مالی تحت نظارت سازمان شامل شرکت های سبدگردان، کارگزاری، تامین سرمایه، پردازش اطلاعات مالی، مشاور سرمایه گذاری، صندوق های سرمایه گذاری مشترک یا قابل معامله، صندوق های بازنشستگی، صندوق های جسورانه (VC)، صندوق های خصوصی (PE)، شرکت های سرمایه گذاری، شرکتهای لیزینگ، شرکتهای واسطه گری مالی و شرکت های پذیرفته شده در یکی از بازارهای شرکت بورس اوراق بهادار تهران یا فرابورس ایران.
• سبدهایی که دارایی تحت مديريت (AUM) آنها بيش از ۱۰ ميليارد ريال باشد.
برای ثبت درخواست سرمایه گذار حرفه ای چه کنیم؟
توجه کنید که احراز شرایط سرمایه گذار حرفه ای توسط شرکت کارگزاری صورت می گیرد و شما میتوانید با کارگزاری تماس حاصل فرمایید و با ارائه مستندات مورد نیاز مراحل احراز را طی کنید. برای این منظور میتوانید با شماره 021-41000 تماس حاصل فرمایید.
سوالات متداول
سرمایه گذاری حرفه ای کیست؟
به اشخاص حقیقی و حقوقی گفته میشود که یکی از شرایط گفته شده در ضوابط مربوط به تبصره 1 ماده 8 مکرر دستورالعمل پذیره نویسی و عرضه اولیه اوراق بهادار گفته میشود که در مقاله حاضر به آنها اشاره شد.
احراز شرایط سرمایه گذار حرفه ای چگونه صورت میگیرد؟
برای ثبت درخواست سرمایه گذار حرفه ای باید به کارگزاری مراجعه کنید. برای این منظور میتوانید با شماره 021-41000 تماس حاصل فرمایید.
آیا اشخاص حقیقی نیز میتوانند به عنوان سرمایه گذار حرفه ای محسوب شوند؟
بله اشخاص حقیقی نیز به عنوان سرمایه گذار حرفه ای شناخته میشوند که شرایط آن در مقاله حاضر با عنوان سرمایه گذار حرفه ای کیست ذکر شد.