صندوق سرمایه گذاری شاخصی چیست؟

صندوق شاخصی چیست؟برای اینکه با تعریف صندوق سرمایه گذاری شاخصی (Index fund) آشنا بشیم باید به اسم آن دقت کنیم. به طور خلاصه صندوق شاخصی صندوقی است که پرتفوی آن تشکیل شده بر مبنای شاخص خاصی است. مثلا صندوق شاخصی که هدفش شاخص کل باشد، پرتفوی خود را به خرید شاخص سازان اختصاص داده است.هدف این صندوق ها ایجاد همبستگی با شاخصی که بر اساس آن تشکیل شده اند می باشد.
مهم ترین شاخص های بازار سرمایه که امکان ایجاد همبستگی با آن ها وجود دارد شاخص های کل، هم وزن، 30 شرکت بزرگ هستند.
صندوق های شاخصی ملزم هستند که ترکیب دارایی خودرا طوری چیده که همبستگی بالایی با شاخص مورد نظر داشته باشد.
همانطور که گفتیم صندوق های سرمایه گذاری شاخصی به دنبال کسب بازدهی متناسب با آن شاخصی که برروی آن طراحی و عرضه شده است هخستند. به عنوان مثال صندوق شاخصی شاخص کل ملزم به خرید سهم های بزرگ و تاثیر گذار روی شاخص کل است.
یا مثلا صندوق شاخصی هم وزن ملزم به خرید و فروش متناسب با سهم های تاثیر گذار روی این شاخص است.
تلاش مدیر صندوق در این نوع صندوق ها کسب بازدهی متناسب با شاخص مورد نظر است.
بزرگترین مزیتی که صندوق های شاخصی به واسطه ماهیت خود نسبت به بقیه صندوق های سرمایه گذاری دارند، هزینه ای سبدگردانی، تحلیل گری و مدیریت صندوق کمتر است. در صندوق های دیگر شاهد تعداد زیادی تحلیل گر و مدیر صندوق هستیم، درصورتی که به دلیل معلوم بودن چینش پرتفوی در صندوق های شاخصی نیاز به تحلیلگر و مدیران سرمایه گذاری زیادی نخواهد بود.
همچنین از دیگر مزایای صندوق سرمایهگذاری شاخصی این است که مدیریت نقشی غیرفعال دارد و ریسک مدیریت صندوق حذف میشود. زیرا هدف مدیران رسیدن به سود نیست و آنها سعی میکنند تا وزن اوراق موجود به شاخص مبنا نزدیک باشد.
مهم ترین عیب صندوق شاخصی، منعطف نبودن آن است. هدف مدیر صندوق کسب سود نیست، کسب بازدهی متناسب با شاخص مبناست. بنابراین معایب صندوق سرمایهگذاری شاخصی در وابسته بودن به شاخص مبنا خلاصه می شود.
سرمایهگذاری در صندوقهای سرمایهگذاری بیشتر مورد توجه افرادی است که علاقهمند به سرمایه گذاری در بازارهای سرمایه هستند؛ اما وقت کافی برای بررسی دائمی بازار را نداشته و یا تجربه کافی برای ورود مستقل به بازار را ندارند.
انواع صندوق های سرمایه گذاری شاخصی در ایران عبارتند از: براساس شاخص کل، شاخص هم وزن، شاخص 50 شرکت بزرگ
تفاوت صندوقهای شاخصی با صندوقهای سهامی در دو مورد است.صندوق های شاخصی موظف به کسب سود متناسب با شاخص مبنا هستند که این تفاوت مهم بین صندوق های شاخصی و صندوق های سهامی است. هم چنین مدیر در صندوق سهامی می تواند از هر صنعت و سهمی جهت استفاده در پرتفوی خود خرید کند در صورتی که در صندوق شاخصی مدیر صندوق موظف به خرید سهم های مشخص است.
همانطور که گفتیم صندوق های شاخصی ملزم به خرید متناسب با شاخص مبنا هستند. البته همواره بخشی از پرتفوی خودرا به وجه نقد و اوراق قرضه و سپرده با درآمد ثابت اختصاص می دهند.
برای خرید و سرمایه گذاری در صندوق های شاخصی می توانید با ثبت نام در کارگزاری کاریزما از طریق لینک زیر، در صندوق های شاخصی سرمایه گذاری کنید.
سوالات متداول
1- صندوق سرمایه گذاری شاخصی چیست و چگونه کار می کند؟
2- ریسک های صندوقهای سرمایه گذاری شاخصی چیست؟
3- چگونه در صندوق سرمایه گذاری شاخصی سرمایه گذاری کنیم؟
4- بهترین صندوق سرمایه گذاری شاخصی چگونه انتخاب کنیم؟
امتیاز شما در رابطه با این پست ؟
کاربر مهمان می توانید دیدگاه خود را وارد نمایید