صندوق های سرمایه گذاری یکی از روش های غیر مستقیم سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار است. این صندوقها با توجه به نوع سرمایهگذاری که انجام میدهند به چند دسته تقسیم میشوند که میزان بازدهی و شرایط هر کدام از آنها با یکدیگر فرق دارد. به طور کلی صندوق سرمایهگذاری مختلط را در واقع میتوان تلفیقی از صندوق با درآمد ثابت و صندوق سهامی در نظر گرفت. هر چند که عملکرد و بازدهی هر کدام از آنها متفاوت است. صندوق سرمایه گذاری مختلط چیست و نسبت به دیگر صندوق ها چه معایب و مزایایی دارد؟
صندوق سرمایه گذاری مختلط چیست؟
صندوق سرمایه گذاری مختلط نوعی از صندوق های سرمایه گذاری مشترک است که معمولا داراییهای خود را با نسبت 40 تا 60 درصد در بازار سهام و 40 تا 60 درصد در اوراق با درآمد ثابت مانند سپردههای بانکی – اوراق مشارکت و … سرمایهگذاری میکنند.
هرچه مقدار سرمایهگذاری در بازار سهام بیشتر باشد انتظار سودآوری بیشتر میشود و به دلیل طبیعت نوسانی بازار سهام میزان ریسک افزایش مییابد.
مزایای صندوقهای سرمایهگذاری مختلط
1- امکان کسب بازدهی بیشتر و ریسک کمتر
به دلیل اینکه بخشی قابل توجهی از دارایی صندوقهای سرمایهگذاری مختلط به سهام شرکتهای بورسی اختصاص داده میشود این ظرفیت برای آنها وجود دارد که بازدهی مناسبی را از بورس کسب کنند.
از طرفی دیگر بخشی از سرمایه این صندوقها به سرمایهگذاری در سپرده بانکی و دیگر اوراق با درآمد ثابت اختصاص داده شده که میتواند ریسک صندوقها را کاهش دهد.
در واقع صندوقهای سرمایهگذاری مختلط دو مزیت اصلی و مهم صندوقهای درآمد ثابت و سهامی را یکجا دارند. با این حال، مقایسه صندوقهای سرمایهگذاری مختلط؛ حاکی از عملکرد متفاوت آنها بوده و نیاز است که بازدهی هر کدام را جداگانه بررسی کنید.
2- سود بیشتر در دوران رونق
اگر اقتصاد کشور در دوره رونق باشد، بازدهی و سود صندوقهای سرمایهگذاری مختلط میتوانند به مدد رونق بازار سهام، بسیار افزایش پیدا کند.
بنابراین میتوان گفت صندوقهای مختلط در دوره رونق بازدهی بیشتری نسبت به صندوقهای با درآمد ثابت دارند. هر چند در دوران رونق بورسی، صندوقهای سهامی ممکن است بازدهی بیشتری را عاید سرمایهگذار کنند.
3- زیان کمتر در دوران رکورد
اگر اقتصاد کشور وارد دوره رکود شود، بازدهی و سود صندوقهای سرمایهگذاری مختلط به نسب صندوقهای سهامی کمتر در معرض خطر قرار میگیرد. به نحوی که در این حالت نیز باز هم بازدهی بیشتری از صندوقهای درآمد ثابت دارند.
در دوره رکود؛ بازار سهام نیز با افت شاخص همراه میشود و صندوقهای مختلط نیز از این نظر متحمل زیان میشوند. به همین دلیل قسمتی از سرمایهگذاری صندوقها که در اوراق با درآمد ثابت سرمایهگذاری میشود دچار زیان نمیشوند.
4- مدیریت تخصصی
این صندوقها از سوی یک تیم حرفهای و تخصصی مدیریت میشود و همین امر منجر به کاهش ریسک سرمایهگذران میشود.
افرادی که دانش کافی درباره بازار سهام و سرمایهگذاری در آن را ندارند؛ میتوانند از مدیریت حرفهای این صندوقها استفاده و اقدام به سرمایهگذاری کنند.
پیشنهاد ما این است که برای انتخاب بهترین صندوق سرمایهگذاری مختلط؛ حتما شناخت کافی نسبت به مدیران آن صندوق و سوابقشان داشته باشید.
5- نقدشوندگی بالا
صندوقهای سرمایهگذاری مختلط از قدرت نقدشوندگی بالایی برخوردار هستند. از آنجایی که بسیاری از صندوقهای سرمایهگذاری ضامن نقدشوندگی دارند، شما میتوانید هر زمان که نیاز بود اقدام به فروش و نقد کردن سرمایه خود کنید.
معایب صندوقهای سرمایهگذاری مختلط
1- محدودیت در خرید
هر صندوق سرمایهگذاری تعداد واحد مشخصی میتواند به سرمایهگذاران عرضه کند. اگر فردی در زمان مناسب نتواند تعداد واحد مورد نیاز از صندوق را خریداری کند؛ باید منتظر بماند که برخی افراد اقدام به ابطال کردن واحدهای سرمایهگذاری کنند.
2- عدم اطلاع از قیمت آنی
اگر صندوق سرمایهگذاری مختلطی که انتخاب میکنید غیر قابل معامله باشد - یعنی ETF نباشد- قیمت لحظهای آن مشخص نیست.
اگر امروز قصد دارید در صندوق سرمایهگذاری مختلط سرمایهگذاری کنید، قیمت روز کاری بعد برای واحدهای سرمایهگذاری لحاظ میشود. یعنی باید صبر کنید که قیمت پایانی امروز که ملاک فردا است؛ مشخص شود.
3- ریسک بالا در بخش سهامی صندوق
از آنجایی که بخش قابل توجهی از دارایی صندوقهای مختلط به خرید سهام شرکتهای بورسی اختصاص داده میشود؛ این بخش ممکن است در صورت عدم مدیریت مناسب زیان قابل توجهی به بازدهی صندوق وارد کند.
صندوق سرمایه گذاری مختلط مناسب چه افرادی است؟
این صندوق ها با توجه به اینکه حد میانی ریسک و بازده را دارند بیشتر مناسب افرادی است که میانهرو میباشند. بدین معنی که به دنبال سود معقولی با در نظر گرفتن ریسکپذیری متوسط هستند. این افراد با سرمایه گذاری در این صندوق ها میتوانند بطور همزمان ویزگیهای صندوق با درآمد ثابت و سهامی را تجربه کنند.
چطور در صندوق سرمایه گذاری مختلط سرمایه گذاری کنیم؟
همه افراد بالای 18 سال میتوانند با مراجعه به سایت معتبر صندوقهای سرمایهگذاری و یا با مراجعه حضوری به دفاتر صندوقهای سرمایهگذاری مختلط اقدام به خرید (صدور) واحدهای سرمایهگذاری نمایند.
واحدهای سرمایهگذاری به دو دسته عادی و ممتاز تقسیم میشوند. میزان سود دهی، ضرر و تمامی امتیازات صندوق برای هر دو حالت برابر است.
تنها تفاوت سرمایهگذاران عادی و ممتاز در این است با سرمایهگذاری به میزان مشخصی در واحدهای ممتاز امکان حق رای برای سرمایهگذار ایجاد میشود در حالیکه سرمایهگذاران عادی تنها امکان فروش (ابطال) واحد سرمایهگذاری خود را دارند.
برای ورود به بازار سرمایهگذاری در صندوقهای مختلط کافیست یک واحد سرمایهگذاری (unit) تهیه کنیم که با توجه به شرایط بازار میتواند با دامنه کوچکی نوسان داشته باشد.
برای آشنایی با نحوه سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری اینجا کلیک کنید.
برای شناسایی صندوق سرمایهگذاری مختلط مناسب نیاز به بررسی کارنامه این صندوقها در بازه زمانی بلند مدت است. بررسی کوتاه مدت کارنامه صندوقها با توجه به نوسان بازار نمیتواند دید دقیقی از وضعیت آن صندوق به ما ارائه بدهد.
مثلا در یک ماه وضعیت شاخص بورس ریزشی بوده است و ممکن است صندوقی در آن ماه بازده کمی داشته باشد در حالیکه بازده سالیانه آن مثبت بوده است و یا بالعکس. پس برای بررسی صندوقهای سرمایهگذاری نیاز به توجه پیشینه فعالیت صندوق مورد نظر است.
برای آشنایی با صندوق سرمایه گذاری مختلط کاریزما اینجا کلیک کنید.