زمان مطالعه 11دقیقه

درآمد ثابت چیست؟ + همه چیز درباره صندوق درآمد ثابت

نویسنده: حمیدرضا گروسی ها
سرخی تابلوی معاملات در اولین روز هفته

درآمد ثابت یکی از بهترین صندوق‌های سرمایه گذاری است که بازدهی ثابت و بدون ریسکی را برای سرمایه‌گذاران در بردارد. این نوع از صندوق‌ها گزینه‌ای امن و مطمئن برای سرمایه‌گذاران و به‌ویژه تازه واردان به بورس و بازار سرمایه است. از همین جهت، افراد ریسک‌گریزی که دارای سرمایه‌های کلان هستند، صندوق درامد ثابت را برای سرمایه‌گذاری انتخاب می‌کنند. مهم‌ترین مزیت صندوق های درآمد ثابت بورسی، سود ثابتی است که عاید تمامی سرمایه‌گذاران می‌شود. با این حال، صندوق سرمایه گذاری درآمد ثابت مزایای دیگری هم دارد که در ادامه به ذکر آنها می‌پردازیم.

با مطالعه این بخش از مجله کاریزما، پاسخ تمامی سوالات ذهن خود در زمینه صندوق درامد ثابت را دریافت خواهید کرد. 

صندوق درآمد ثابت چیست و مناسب چه افرادی است؟

با افزایش تورم و کاهش ارزش پول در اقتصاد امروز کشور ما، اکثر افراد به دنبال روشی قابل اطمینان برای سرمایه‌گذاری هستند. افرادی که ریسک‌پذیر نیستند و به سود کم سپرده‌های بانکی نیز قانع نمی‌شوند، به‌دنبال راه‌حلی بهتر برای حفظ ارزش پول خود می‌گردند. صندوق های درامد ثابت بورسی، مختص این دسته از افراد است.

درآمد ثابت (Fixed Income) نوعی صندوق سرمایه‌گذاری است که با حداقل ریسک، بازدهی مناسبی را نصیب سرمایه‌گذاران می‌کند. عمده اشخاصی که در صندوق های درامد ثابت سرمایه‌گذاری می‌کنند، افراد ریسک‌گریزی هستند که می‌خواهند سود قابل قبولی هم به دست بیاورند.

در واقع، صندوق های درامد ثابت یک سرمایه‌گذاری مطمئن در ایران محسوب می‌شوند. صندوق‌های درامد ثابت به دو علت زیر، مناسب افرادی است که به‌دنبال سودی معقول و بیشتر از سپرده‌های بانکی هستند:

  • ریسک پایین
  • اختصاص بخش کوچکی از پرتفوی سرمایه‌گذاری به سهام

از آنجائیکه این صندوق‌ها سود روزشمار نصیب سرمایه‌گذاران می‌کنند، لذا برای افرادی که خواهان سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت هستند نیز مناسب است.

در صورتیکه قصد سرمایه گذاری بدون ریسک، با سود ثابت و روزشمار دارید، کلیک نمایید.

صندوق های درآمد ثابت به چند دسته تقسیم می‌شوند؟

در حالت کلی، انواع مختلفی از صندوق‌های درامد ثابت وجود دارد. هر یک از این صندوق‌ها تفاوت‌های عمده‌ای با یکدیگر دارند که در ادامه به ذکر آنها می‌پردازیم:

1- صندوق درآمد ثابت با تقسیم سود: در زمان‌های مشخصی از هر ماه مبلغی به حساب سهامداران به‌عنوان سود توزیع می‌کنند. به عنوان مثال، صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت کمند از این نوع است.

2- صندوق درآمد ثابت بدون تقسیم سود: این نوع از صندوق‌ها تقسیم سود ندارند و سهامداران از تفاوت قیمت صدور و ابطال آن منتفع می‌شوند. صندوق سرمایه گذاری نوع دوم کارا در این دستـه از صندوق‌های درامد ثابت قرار می‌گیرد.

3- صندوق درآمدثابت مختص اوراق دولتی: نوع خاصی از صندوق‌ها است که اجازه خرید سهام، حق تقدم و دیگر ابزارهای بازار سرمایه را ندارد. صندوق سرمایه گذاری مختص اوراق دولتی کاریزما از این نوع است.

سود صندوق با درآمد ثابت چقدر است؟

باتوجه به ترکیب دارایی‌های صندوق های درآمـد ثابت، میزان بازده این صندوق‌ها به عوامل مختلفی بستگی دارد. به عنوان مثال، این صندوق‌ها بخش کوچکی از دارایی‌های خود را به سهام اختصاص می‌دهند. در نتیجه، هرچه سهم رشد بیشتری داشتـه باشد، صندوق نیز عملکرد بهتری خواهد داشت. از طرفی دیگر، سود اوراق درآمـد ثابتی مثل اخزا نیز مداوم درحال نوسان است و روی بازدهی صندوق‌های درآمد ثابت اثر می‌گذارد.

نکته مهم این است که با مقایسه اعداد و ارقام، صندوق‌های درآمد ثابت عملکرد بهتری نسبت به سپرده بانکی داشتـه‌اند. به علاوه، توانسته‌اند سودی بالاتر از سپرده‌های بانکی نیز محقق کنند.

ریسک صندوق های درآمد ثابت

مزایا و معایب صندوق درآمد ثابت چیست؟

همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم، صندوق های درآمد ثابت مزایای بسیار چشمگیری نسبت به سایر روش‌های سرمایه‌گذری دارند. مهم‌ترین مزایای صندوق درآمد ثابت بورسی شامل موارد زیر هستند:

  • ریسک پایین: طبق مصوبات سازمان بورس، صندوق‌های درآمـد ثابت موظفند حداقل 75% از دارایی‌هایشان را به اوراق بهادار با درآمد ثابت، گواهی سپرده و سپرده بانکی اختصاص دهند. همین موضوع باعث شد‌ه است ریسک صندوق های درامد ثابت نسبت به دیگر ابزارها کمتر باشد.
  • سود تضمین شد‌ه: بیشتر صندوق های درامـد ثابت در مدت زمان تعیین‌شده به سرمایه‌گذاران خود سود پرداخت می‌نمایند. با این‌حال، صندوق‌های درامد ثابت دیگری نیز هستند که به جای پرداخت سود به ارزش خالص دارایی آن افزود‌ه می‌شود. لذا سرمایه‌گذار از تفاوت قیمت خرید و فروش آن بازدهی کسب می‌کند.
  • قابلیت نقدشوندگی بالا: صندوق های درامد ثابت محدودیتی برای فروش نداشتـه و در صورت تمایل سرمایه‌گذار، در کمترین زمان ممکن نقد می‌شوند.
  • وجود ضامن نقدشوندگی: نکته قابل توجه این که اکثر این صندوق‌ها یک رکن به نام ضامن نقد شوندگی دارند. معمولا این نهاد یک نهاد مالی معتبر است. همین ضمانت معتبر باعث می‌شود تا سرمایه‌گذاران با آرامش بیشتری سرمایه‌گذاری کنند.
  • امکان سرمایه‌گذاری با حداقل سرمایه: باتوجه به صلاح‌دید مدیر صندوق، باقی‌مانده دارایی صندوق در ابزارهای بازار سرمایه که ریسک بالاتری دارند، سرمایه‌گذاری خواهد شد. این موضوع باعث می‌شود بازدهی صندوق درآمـد ثابت نسبت به سود سپرده بانکی در اکثر مواقع بیشتر باشد. بطور معمول صندوق با درامـد ثابت به دلیل وزن بالای سرمایه گذاری در ابزارهای کم‌ریسک مانند سپرده بانکی، حداقل سود تضمین‌شده را برای سرمایه‌گذاران دارند. همچنین به دلیل کم ریسک بودن صندوق درامد ثابت می‌توان با ترکیب آن با دیگر اوراق بهادار ریسک پرتفوی سرمایه گذاری را کاهش داد.

انواع صندوق درآمد ثابت

صندوق درآمـد ثابت بهتر است یا حساب بانکی؟!

صندوق درامد ثابت با سپرده‌های بانکی چه تفاوتی دارد؟ مهم‌ترین سوال سرمایه‌گذاران خواهان پذیرش ریسک پایین، همین است. برای مقایسه صندوق درآمـد ثابت و بانک بهتر است از تاریخچه و گذشته این دو مدل سرمایه‌گذاری صحبت کنیم.

در همین ابتدا لازم است این نکته را یادآور شویم که بانک در کشور ما گزینه مرسوم سرمایه‌گذاری به شمار می‌رود. در حالیکه، در برخی از کشورهای دنیا بانک تنها گزینه‌ برای نگهداری و پس‌انداز پول و سرمایه است. صندوق‌های درآمـد ثابت نسبت به سپرده‌های بانکی از مزیای نسبی برخوردار است. مهم‌ترین وجه تمایز مثبت صندوق‌های درآمد ثابت، مواردی از قبیل زیر است:

  • سود روزشمار
  • عدم نیاز به بلوکه شد‌ن سرمایه
  • نقدشوندگی بالا

برای مطالعه بیشتر می‌توانید به مقاله " مقایسه صندوق درامد ثابت و حساب‌های بانکی " مراجعه کنید.

صندوق درآمد ثابت بهتر است یا بانک؟

معرفی صندوق های درآمـد ثابت مناسب

همانطور که گفتیم، با توجه به اضافه شد‌ن ابزارها و صندوق‌های جدید، انواع مختلفی از صندوق‌های درآمد ثابت وجود دارند. در ادامه، به معرفی انواع مختلف این صندوق‌ها می‌پردازیم:

1- صندوق های درآمد ثابت صدور و ابطال و قابل معامله در بورس

در یک دسته‌بندی کلی، صندوق های درآمـد ثابت به دو گروه قابل معامله و صدور و ابطالی تقسیم می‌شوند. صندوق‌ درآمد ثابت قابل معامله در بورس، به اصطلاح ETF می‌گویند که صندوق کمند از همین دسته صندوق‌ها است. همچنین صندوق‌هایی که از طریق سایت صندوق خرید و فروش می‌شوند را صدور و ابطالی می‌گویند.

2- صندوق های درآمـد ثابت نوع دوم

صندوق‌های درآمد ثابت نوع دوم مانند اغلب صندوق‌ها تقسیم سود ندارند. بازدهی این صندوق‌ها به صورت مرکب محاسبه شد‌ه و به ارزش هر واحد صندوق اضافه می‌گردد. صندوق کارا یکی از انواع صندوق‌های نوع دوم مناسب است که در ماه‌های گذشته عملکرد مناسبی از خود نشان داد.

3- صندوق درآمـد ثابت مختص اوراق دولتی

صندوق مختص اوراق دولتی به‌تازگی وارد بازار سرمایه شد‌ه است. این صندوق‌ها بخش بزرگی از دارایی‌های خود را در اوراق درامد ثابت و سپرده‌های بانکی سرمایه‌گذاری می‌کنند. از همین جهت، نمی‌توانند در خرید و فروش ابزارهای بازار سرمایه مانند سهام فعال باشند. در واقع، این صندوق‌ها ریسک بسیار پایین و در عوض سودی معمول و تقریبا ثابت دارند.

نحوه خرید صندوق درآمد ثابت چگونه است؟

بستـه به نوع و ماهیت صندوق درآمـد ثابت (صدور و ابطال و یا قابل معامله در بورس) می‌توان در آن سرمایه‌گذاری کرد.

اگر صندوق قابل معامله در بورس باشد، می‌توان از طریق سرچ نماد آن در پنل کارگزاری اقدام به خرید صندوق همانند مراحل خرید سهام کرد. اما در صورتیکه صندوق از نوع صدور و ابطالی باشد، باید از طریق مراجعه به سایت معرفی‌شده برای صندوق، اقدام به خرید نمود.

اوراق درآمد ثابت چیست؟

به احتمال زیاد، این سوال در ذهن شما خطور می‌کند که " ترکیب دارایی‌های صندوق درآمد ثابت چگونه است؟ ". در پاسخ به این سوال باید بگوییم که ترکیب دارایی‌های صندوق‌ درامد ثابت متشکل از ابزارهای درامد ثابت و بازار سرمایه (سهام، حق تقدم و...) است.

صندوق‌های درآمد ثابت می‌توانند در انواع اوراق با درامد ثابت منتتشر شد‌ه توسط دولت، بانک‌ها و ناشران دیگر سرمایه‌گذاری کنند. مهم‌ترین ویژگی که همه این اوراق باید داشتـه باشند، ماهیت درآمـد ثابت بود‌ن آنها است. در زیر حداقل و حداکثرهای مصوب توسط سازمان بورس آورد‌ه شده‌اند:

حد نصاب صندوق های درآمد ثابت

چگونه بهترین صندوق درامد ثابت را انتخاب کنیم؟

در حالت کلی، معیارهای مختلفی برای انتخاب بهترین صندوق درامد ثابت وجود دارد. مهم‌ترین معیارها نقدشوندگی، تحقق سودگذشته و پرتفوی سرمایه‌گذاری هر صندوق است. با مراجعه به سایت هرصندوق (مثلا کمند) می‌توانید سابقه سودسازی، پرتفوی و دیگر ویژگی‌های صندوق را مشاهده کنید.

صندوق‌های درآمد ثابت تحت نظارت کدام سازمان هستند؟

نکته مهمی که باید بدان اشاره شود این است که عملکرد صندوق‌های سرمایه‌گذاری از لحاظ ماهیت با موسسات مالی و اعتباری بسیار متفاوت می‌باشند. این نوع از موسسات در سالیان گذشته سرمایه افراد را جذب کرده و سپرده‌گذاران را با مشکل مواجه ساختند. حتی برخی از این موسسات، اصل پول مردم را هم برنمی‌گرداندند. در حالیکه، صندوق‌های درآمد ثابت هیچ ربطی به موسسات و صندوق‌های قرض‌الحسنه (که بدون مجوز بانک مرکز فعالیت می‌کردند) ندارند. به همین جهت نیز بسیار مطمئن و امن هستند.

مهم است که بدانید صندوقهای سرمایه‌گذاری تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار فعالیت می‌کنند و هیچ صندوقی بدون مجوز سازمان بورس فعال نیست.

بیشتر بخوانید: آیا سود دریافتی از صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت از نظر شرعی حلال است؟

چرا صندوق های سرمایه گذاری درآمـد ثابت‌ بدون ریسک است؟

این روزها همه به دنبال سرمایه گذاری مطمئن در ایران هستند. صندوقهای سرمایه گذاری را به دو دلیل جزء کم‌ریسک‌ترین ابزارهای سرمایه‌گذاری معرفی می‌کنند:

  • اول اینکه زیرنظر سازمان بورس هستند
  • دوم اینکه دارایی‌های خودرا به صورت ماهانه در سایت کدال منتشر می‌کنند

مقاله پیشنهادی: چرا صندوق درآمد ثابت بدون ریسک است؟

سوالات متداول

-صندوق درآمد ثابت چه تفاوتی با سپرده بانکی دارد؟

همانطور که گفتـه شد، صندوق های درامـد ثابت سرمایه گذاری با سود ماهیانه را محقق می‌کنند. همچنین قابلیت نقدشوندگی و سود بالاتری نسبت به سپرده بانکی دارند.

-سرمایه‌گذاری در صندوق درآمد ثابت چه مزایایی دارد؟

سود روزشمار، نقدشوندگی و ریسک پایین از مهمترین مزایای صندوق های درامد ثابت هستند.

-چرا صندوق‌ درآمد ثابت کم‌ریسک است؟

به دلیل رعایت اصول چینش پرتفوی که عمدتا اوراق درامد ثابت و بدون ریسک است. همچنین فعالیت زیر نظر سازمان بورس و منتشر کردن ترکیب دارایی در هر ماه، این صندوق‌ها از کم‌ریسک‌ترین اوراق در بازار سرمایه هستند.

-چگونه می‌توان بازده صندوق‌های سرمایه‌گذاری درامد ثابت را با هم مقایسه کرد؟

با مراجعه به سایت هرصندوق می‌توان پارامترهای مذکور در متن مقاله را استخراج و با دیگر صندوق‌ها مقایسه کرد.

-میانگین سود در سال‌های گذشته برای صندوق درآمد ثابت کاریزما چند درصد بود‌ه است؟

صندوق های با درآمـد ثابت کاریزما درگذشتـه همواره توانسته‌اند بالای 20% سود را محقق سازند.

-صندوق های با درآمد ثابت کاریزما کدامند؟

کمند، کارا، صندوق مختص اوراق دولتی و صندوق درآمد ثابت از صندوق های درامد ثابت کاریزما هستند.

امتیاز شما در رابطه با این پست ؟

اوراق بدهی سرمایه گذاری

دیدگاه کاربران

کاربر مهمان می توانید دیدگاه خود را وارد نمایید

ورود به حساب کاربری

پست های مرتبط

نیاز به راهنمایی دارید؟

ارتباط با کارشناسان کاریزما به صورت شبانه روزی

درخواست مشاوره
;
بازگشت به وبسایت